Wednesday, October 05, 2011

Sayangnya Allah pada Perempuan


~ Siapa kata jadi perempuan tu SENANG ?
~ Nak kena tutup sana,tutup sini..

~ Tengok budak lelaki, pakai baju pagoda pon orang x bising..
~ Perempuan,stoking pon kena pakai..
~ Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari..
~ Komfem x tahan bertutup semua..
~ Tapi, perempuan cool jek..
~ Tengah panas pon boleh lagi pakai jubah,hebat kan perempuan..

Siapa kata jadi perempuan tu senang ?
~ Tiap2 bulan,mesti ada penyakit
~ Nak pergi kelas pon susah..
~ Kalau boleh,masa tengah jalan tu nak jek meraung sbb sakit..
~ Cuba tengok budak lelaki ,selamber jek..
~ Kadang2 setahun sekali pon susah nak dapat sakit..
~ Tapi,perempuan hidup berpuluh-puluh tahun dgn penyakit tiap-tiap bulan,survive jek..
~ Tengah-tengah sakit pon boleh senyum lagi sampai orang pon x perasan yg dia sakit..

Hebat kan perempuan ?
Siapa kata jadi perempuan tu senang ?

~ Hati ni Allah jadikan lembut betul..
~ Cepat jek sensitif..
~ Cuba tengok orang putus cinta..
~ Selalu perempuan yg paling susah nak lupa..
~ Lelaki lepas putus cinta cepat jek pasang baru..

~ Cuba pergi wayang tengok cerita hindustan..
~ Siapa yg paling teruk menangis ?
~ Perempuan kan ? *lelaki boleh gelak2 lagi

Lembut tak lembut hati perempuan ?
~ Tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki..
~ Hebat tak perempuan ?
~ Disebabkan susahnya nak jadik perempuan ni lah,ramai perempuan yg merajuk dengan Allah..

~ Diorang cakap,Allah x adil
Kenapa Allah lebihkan lelaki ?
Kenapa perempuan kena dengar cakap suami ?
Kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami ?

~ Padahal jadi perempuan tu sangatlah susah..
~ Bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, x susah macam nak jaga sorang anak perempuan..
~ Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg bebel..

~ Diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki x payah tutup pon'..
~ Diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki..
~ Diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati..

Kesian kan kat diorang ?
~ Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah,diorang sanggup rosakkan diri diorang..
~ Diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah x adil..

Persoalannya sekarang....

Betul ke Allah x adil dengan perempuan?

~ Betul,syurga perempuan terletak di bawah kaki suami..
~ Tapi,cuba ingat balik,syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa kalau bukan kaki ibunya..

~ Betul,isteri kena ikut cakap suami..
~Tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya

X adil lagikah Allah pada perempuan?
~ Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan..

~ Untuk lelaki,syurga isterinya terletak di bawah kakinya
~ Kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri
~ Cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu
~ Tapi perempuan,ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki
~ Bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu

MashaAllah, hebatnya perempuan kan ?

Kenapa perempuan hebat ?
~ sebab kasih sayang Allah yg jadikan perempuan hebat

Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio
~ Banyak lagu pasal perempuan kan

Contohnya macam lagu SUMAIYYAH,
~ Jarang kita dengar lagu pasal lelaki

Sayang x sayang Allah tu dekat perempuan,sampai perempuan dikasihi macam tu sekali dekat dunia
~ Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya...

Orang akan cakap:
~ 'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'

Kita x pernah dengar orang cakap:
~ 'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

Kan? Hebat x Allah jadikan perempuan tu

Masih x adil lagikah Allah dekat perempuan ?
~ Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan
~ Sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni
~ Perempuan senang nak masuk syurga


Tengok hadis ni:

"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)

X adil lagikah Allah dekat perempuan ?

Oh perempuan,sedarlah :-
~ Betapa sayangnya Allah dekat perempuan
~ Betapa cintanya Allah dekat perempuan

Tapi, kenapa nak rosakkan diri kerana fikiran2 negatif yg x berasas dekat Allah ?

~ Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia
~ Bayang,dunia yg besar ni,dunia yg cantik ni, wanita jadi hiasan
~ Dan seindah-indah hiasan tu adalah wanita solehah

Sekadar perkongsian bersama

~ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia,kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat kelak..Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan caranya..Didiklah dia menjadi wanita solehah krn dia adalah dari tulang rusukmu..Lindungi dia dari fitnah dunia.~

Bukankah Hawa dicipta daripada tulang rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi ?

sAy@Ng sEmUaNyA

Faisal Mohamed Darus (Abi) + Rositah Dali (Umi)

Abg Muadz (Bo'aih)

 this is ME (Bamar) !! *nyibok sikit (^_^)

 Aiman (Beman)

Amirah, Atiqah and Mardhiah

 Maisarah (Baby or adik)


sayang semuanya !!
Rumahku Syurgaku..hee ~

~SAYANG sgt2 dkt abi and umi..sayang sampai SYURGA
~bo'aih,serious bo'aih style derr..haha
~eman,kecik2 dulu kita selalu gadoh..yala,keras kepala bertemu baran..mmg nahas laa..hehe
  tp skang dh x gadoh2,dh besaq panjang pon kan..hee ~
~ suka sangat2 kacau adik2 pompuan  aku..HAHA
~ yg selalu jd mangsa,baby and tiqah la..kih3 *padan muka (=.=) !! LOL ~
~ suka sakat mirah and mardhiah..dh besaq ni semakin ayu and jd lebih muslimah..
~ bamar doakan adik2 pompuan sentiasa menjaga diri,akhlak dan peribadi masing-masing ok..



pressure + tension + serabut !!

midterm..midterm..midterm !!
arghhhhhhhhhhhh...
x kisah la kalau ada midterm tu pon kan..
but yg aku kisah,kenapa lah week yg sepatutnya ada midterm dulu lecturer cancel sumanya ?
why ? why and why ?

this week dah la Intergroup Sukan MIAT,
plus nak settlekan order baju-baju utk business lagi,
ke hulu ke hilir plak tu..
adoiiii...

this week saja suma paper electrical hoihh..
Circuit Analysis 2, Digital, Electromagnetic Wave and Control Systems..
boleh pecah kepala wehh kalau mcm ni..
selang sehari plak tu !! huh

week midterm dulu xnak plak buat kan..
pastu semua carry forward ke this week..
mmg la kebetulan lecturer buat mcm tu pon kan..
adoyaiii !!

ni yg rasa nak "meraung + menangis + meronta" nih..
naseb baik aku LELAKI,
even this week midterm,but still leh main sukan..
hilang sikit pressure + tension tu..
   ^_^

kurang la sikit rasa suma-suma tu..hee ~
Alhamdulillah aku dilahirkan menjadi seorang LELAKI..
kalau GIRLS nih,dah lama dorg nanges2 + call parents and mengadu or call 'abg' dorg..ngeh3

sorry la mengarut-ngarut kan,
but that's the fact..
isn't it ? hee ~

ok,chioww..nak tido dulu..
esok pagi time kelas sempat lagi nak skip lecturer ngajo,
study sendiri la jawabnya woihh..HAHA

Assalamu'alaikum semua (^.^)

Sunday, October 02, 2011

bring it on !!

Mencintai seseorang itu adalah hak kita,
Namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan sah dan halal itu bukan hak kita,
Jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki,
Dia pasti akan kembali seandainya Allah menjadikan dia untuk kita miliki,
Atau Allah akan menggantikan dengan yang jauh lebih baik,
Jangan pernah takut kehilangan sesuatu yang BUKAN hak kita.

Jadikan ini sebagai satu pegangan :

" SAYA AKAN MENCINTAI ORANG YANG SAYA NIKAHI APABILA TIBA MASANYA KELAK "