Sunday, August 21, 2011

nilai sendiri

bukan minta utk dinilai,ttp cuba utk menilai.
nilai yg baik,dan nilai yg buruk.
kalau nilaian nya baik,maka akan ada puji-pujian dan ramailah yg suka.
dan andai nilaian nya buruk,maka akan ada kutukan2 dan ramailah yg membenci.

menilai ni ada pelbagai cara.
mcm menilai mata wang jugak.
kalau jumlahnya lg tinggi,maka rasa heaven pon ada.
tp kalau jumlahnya sikit,hampeh and selalu rasa x cukup.
 bukan bermaksud x cukup dan rasa tidak bersyukur,cuma kadang2 rasa memang x cukup.haha

sama jugak kalau kita menilai manusia.
menilai dr segi luaran,sbb itu yg selalu kita buat.
mcm contoh duit td la.
faham kan?

so,nak menilai ni bukan hanya pd luaran.
tp,dalaman juga perlu.
mcm duit jugak lah,Rm 50 tu boleh buat mcm2.
buat topup,pergi stadium,beli gadget,makan KFC,and banyak lg la.
senang cakap,kira heaven laa kalau ada Rm50 dlm tangan.
Rm50 tu pun bangga sbb selalu digunakan dkt tempat2 yg org ramai suka kunjungi.

cuba tanya pd Rm 1,apa boleh buat dgn Rm 1?
cukup ke nak buat topup?
koman2 pon minimum Rm 3.
setakat nak minum air kotak lepas la,x mcm Rm 50 td.buat makan KFC 
heaven bai !!
tp,nilai dalamannya Rm 1 ni lagi hebat syeikh.

selalu jumpa dekat tabung2 masjid.
koman2 org derma Rm 1,betul x?
kadang2 ja Rm 5,jarang2 plak jumpa Rm 10 dan agak susah nak jumpa Rm 50 kan?
sama macam menilai manusia.
luaran nampak baik,dalam kita tahu ke? 
kompem2 x kan,sbb kita bukan tahu ape dia buat.
klo dkt luar,nampak la.tp klo dalam gelap,nampak x?
so,susah la nak menilai kan? yedak?

kalau nak menilai seseorang tu,kena pd awal.
sbb tu ada pepatah mengatakan "tak kenal maka tak cinta"
maksudnya bukan la kenal sampai ambik tau hal peribadi.
sampai nak tau buat apa tiap-tiap hari.

cukup kalau kenal sebagai sahabat,x pun sebagai kawan.
proses ukhuwwah tu penting.
baru kita akan kenal sahabat2 atau kwana2 kita.
perlu masa utk menilai,bukan sehari dua.
kita baru lahir nak kenal huruf pon ambik masa yg lama.

ini plak sikap atau peribadi seseorang.
x kan laa sehari dua dah kenal kan?
sebulan? setahun?
belum tentu syeikh.
kalau betul2 nak nilai dan kenal seseorang tu perlu masa yg lama.

then,bila dah kenal tu and dh dpt menilai.
mesti kena beringat,jangan terlalu yakin bahwa apa yg kita kenal atau nilai terhadap attitude seseorang tu adalah yg sempurna.
manusia ni berubah.hati dan perasaan yg mengubah manusia.
sbb tu klo nak judge orang,kena waspada.

*p/s : maaf kalau x faham..biasa laa post pagi2 buta..kalau faham bagus laa..kalau x fahan,buat2 faham laa ea..peace yoo !!









No comments:

Post a Comment