Thursday, June 30, 2011

islam is the way of life !!

" Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku.
(Adz-Dzaariyat : 56) "



islam itu sgt meluas..sebagaimana yg kita sedia maklum,islam ini mudah untuk difahami..
cuma,hanya segelintir yg tidak menghayati Islam saja yg membicarakan bahawa islam ini rumit atau susah..

mengapa berkata demikian??

ok..secara zahirnya,memang islam haramkan perkara-perkara yg dilarang oleh Allah s.w.t..
ada sebab Allah larang sesuatu perkara..cukup indah apa yg Allah telah laksanakan..
bukankah kita sedia maklum bahawa Allah telah menjanjikan balasan kpd setiap perbuatan yg telah kita lakukan selama hidup di atas muka bumi ni..


memang kita terbatas dalam banyak perkara..contohnya,kita xleh minum arak,berjudi,berzina,dan banyak lagi yg kita sudah pasti bahawa perkara2 yg telah dilarang oleh Allah..

tapi,mengapa nk dipersoalkan tentang islam ini rumit atau susah?? dan mengapa kita tidak mencari sakinah di dalam islam itu sendiri??

persoalan ini boleh dijawab hanya dengan cara kita mengamalkan "amar makruf dan nahi mungkar"..


apakah "amar makruf dan nahi mungkar" ni??
maksudnya menyuruh kepada kebaikan dan meninggalkan segala larangan..
andai seseorang itu cukup solat 5 waktu,menjaga batas2 syara'.ikhlas beribadah kerana Allah xkira amalan sunat mahupun wajib,nescaya kita mengerti bahawa nikmat ISLAM yg telah diberi oleh Allah kepada yg terpilih,kita akan lebih mengenal apa itu Islam dan apa sebenarnya matlamat hidup kita sebagai hamba Allah..


sekarang ni,dah ramai tidak mengenal islam.
islam sekarang hanya pd nama dan keturunan.
sayang sekali kerana penghayatannya kurang !!

bersyukur la wahai umat islam sekarang,anda telah terpilih untuk menganut agama Islam.
tp,kita sebagai umat Islam sendiri berasa tak puas hati bila org Islam itu sendiri dengan bangganya show off kt org ramai yg dia ni minum arak,kuat berjudi,berzina dan mcm2 lg la.

apa tangunggjawab kita as saudara seislam?

sekadar melihat dan komen or kutuk dari jauh?
ataupun kita cuba utk menegakkan yg hak ?


pilihan terletak di tangan kita.


maksud hadith :"Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika ia tidak mampu jua, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju; tidak meredhai). Dan itu adalah selemah-lemah Iman". (Di riwayatkan oleh Imam Muslim)

tidak perlu utk kita betul2 perfect dulu,baru nak betulkan org.
cukup kalau benda yg kita x buat,then kita halang org yg buat.
mmg kita semua x perfect kan?
dah tu,sampai bila nk tegur org kalau nak tunggu sampai kita perfect,ke laut la jawabnya? betul x?
fikir2 kan la ye.

so,point yg cube utk dikongsikan kt sini adalah kita sebagai saudara seislam,sama2 la jaga sahabat2 kita..tegur menegur yg salah dan baiki kesilapan..
x rugi pun kalau kita betulkan yg salah,beroleh pahala lg ada laa.

semoga entry ini membuka hati dan fikiran kita.
supaya berfikir dan muhasabah diri..sejauh manakah kita menjalankan tanggungjawab kita.

wallahualam




No comments:

Post a Comment