Thursday, June 30, 2011

dugaan !!

hmm..napa time kita ada duit,mcm2 benda pelik jd..
i mean,mesti ada ja something yg berlaku and memaksa kita utk keluarkan duit..
mesti penah jd kt korg kan??

dh mcm menjadi kebiasaan benda camni..
isn't it??

kt sini,just nk story sikit la..
ptg semalam (29 June 2011 / 6.30 ptg ),aku accident dkt area2 bangi ke putrajaya..
dkt dgn restoran perantau hill..

mcm bodoh je aku rase..
sbb ape?

yela,nak buat u-turn..then,ade la lori ni sebelah aku..
mcm himpit la..aku pon rapatkan sikit keta nk ke divider..
takut selisih body keta dgn lori tu kan..

ntah mcm mne aku bleh plak g tekan pedal minyak..
time tu dh nk rapat ke divider..
patotnye aku brek la..tbe2 plak tertekan pedal minyak,then..
terlanggar divider jalan and depan tu ade mcm batu tajam (bucu pembahagi jalan yg batu )..

nah amik kau !!
lampu depan sebelah driver pecah + tayar depan and belakang (sebelah driver ) pon meletup..
arghhh..rasa mcm BODOH gila time tu..
mcm mne la bleh g tekan pedal minyak tu..
nak kate aku angau or leka xde plak kan..HAHA

biase la..dh benda nk jadi..
Allah nk uji hambanya..
nk tengok kte ni bersyukur or x dgn ape yg kte ade..
and kte leh terima or x dugaan yg kte hadapi..
seriously,mmg menyesal la..tp,redha je la..
dah tertulis kan nk jadi mcm tu..
terima ja >.<
melayang gak Rm370 semalam..huh 
duit..duit..di mana kau duit !! HAHAHA

lg lambat laa aku nak kawen mcm ni..kih3
and lg lambat laa nk beli keta b4 abih degree ni..
adoii pun..HAHAHA

sampai skang aku rase mcm BODOH gile..
mcm lawak plak..HAHAHA

dua2 tayar depan and belakang pecah plak tu..
tajam betul batu tu..haishh

islam is the way of life !!

" Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku.
(Adz-Dzaariyat : 56) "



islam itu sgt meluas..sebagaimana yg kita sedia maklum,islam ini mudah untuk difahami..
cuma,hanya segelintir yg tidak menghayati Islam saja yg membicarakan bahawa islam ini rumit atau susah..

mengapa berkata demikian??

ok..secara zahirnya,memang islam haramkan perkara-perkara yg dilarang oleh Allah s.w.t..
ada sebab Allah larang sesuatu perkara..cukup indah apa yg Allah telah laksanakan..
bukankah kita sedia maklum bahawa Allah telah menjanjikan balasan kpd setiap perbuatan yg telah kita lakukan selama hidup di atas muka bumi ni..


memang kita terbatas dalam banyak perkara..contohnya,kita xleh minum arak,berjudi,berzina,dan banyak lagi yg kita sudah pasti bahawa perkara2 yg telah dilarang oleh Allah..

tapi,mengapa nk dipersoalkan tentang islam ini rumit atau susah?? dan mengapa kita tidak mencari sakinah di dalam islam itu sendiri??

persoalan ini boleh dijawab hanya dengan cara kita mengamalkan "amar makruf dan nahi mungkar"..


apakah "amar makruf dan nahi mungkar" ni??
maksudnya menyuruh kepada kebaikan dan meninggalkan segala larangan..
andai seseorang itu cukup solat 5 waktu,menjaga batas2 syara'.ikhlas beribadah kerana Allah xkira amalan sunat mahupun wajib,nescaya kita mengerti bahawa nikmat ISLAM yg telah diberi oleh Allah kepada yg terpilih,kita akan lebih mengenal apa itu Islam dan apa sebenarnya matlamat hidup kita sebagai hamba Allah..


sekarang ni,dah ramai tidak mengenal islam.
islam sekarang hanya pd nama dan keturunan.
sayang sekali kerana penghayatannya kurang !!

bersyukur la wahai umat islam sekarang,anda telah terpilih untuk menganut agama Islam.
tp,kita sebagai umat Islam sendiri berasa tak puas hati bila org Islam itu sendiri dengan bangganya show off kt org ramai yg dia ni minum arak,kuat berjudi,berzina dan mcm2 lg la.

apa tangunggjawab kita as saudara seislam?

sekadar melihat dan komen or kutuk dari jauh?
ataupun kita cuba utk menegakkan yg hak ?


pilihan terletak di tangan kita.


maksud hadith :"Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika ia tidak mampu jua, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju; tidak meredhai). Dan itu adalah selemah-lemah Iman". (Di riwayatkan oleh Imam Muslim)

tidak perlu utk kita betul2 perfect dulu,baru nak betulkan org.
cukup kalau benda yg kita x buat,then kita halang org yg buat.
mmg kita semua x perfect kan?
dah tu,sampai bila nk tegur org kalau nak tunggu sampai kita perfect,ke laut la jawabnya? betul x?
fikir2 kan la ye.

so,point yg cube utk dikongsikan kt sini adalah kita sebagai saudara seislam,sama2 la jaga sahabat2 kita..tegur menegur yg salah dan baiki kesilapan..
x rugi pun kalau kita betulkan yg salah,beroleh pahala lg ada laa.

semoga entry ini membuka hati dan fikiran kita.
supaya berfikir dan muhasabah diri..sejauh manakah kita menjalankan tanggungjawab kita.

wallahualam