Monday, February 28, 2011

i'm lovin' it !!

..ni bukan McD ok !! diulang..ini bukan McD..heee
sebenaqnya aku dh lama tunggu benda ni sampai..
dr peghelih baq ang benda ni..barang baik punya !!
nak dapat tu cukup lama tunggu..
nak kata lama tu x lama sangat la..
about 3 weeks..lama or x?? klo bagi aku,berjanggut gak la menunggu..
silap2 leh berakar janggut aku ke simen..hehe

benda yg aku nk gtaw ni sgt2 la bermakna bg aku..
huisshh,mcm penting sgt ja benda tu??
wth is that?? *amboii..kasaqnya bahasa !! hahaha..

xdak benda ni,jenoh malu la aku..
aku ada maruah gak..
klo aku x guna benda ni bila keluaq p mana2,mmg dia la aku nih xdak maruah and xtaw malu kn..heee
and satu lagi,masa yg aku tunggu2 dh sampai..
so,kena la ada benda nih..baru kuat sikit semangat aku nnt...ngee
baru la seronok klo beraksi nnt..kih3
*amaran : jangan memikir benda yg bukan2..

hmmm..aku malaih nk tulis banyak2 ni..wt penat ja..
kt bawah ni aku tunjuk barang yg aku cakap tu,,
terbaik punya !!
jom....zasszzzz..layan !!!



haaa...ni la barang tu !!
amacam?? terbaik dak??
sebab pa aku kata terbaik??
sebab...nampak dak jersi malaysia atas tu??
yg tu la terbaik bg aku..aku bangga jd anak MALAYSIA !!
skang ni dh semakin maju and gah bola sepak MALAYSIA..
aku suka dgn kemajuan and kejayaan pasukan bola kita..
sbb tu aku cakap terbaik !!
aku rasa bangga bila dpt pakai jersi malaysia nih..
bangga menjadi rakyat MALAYSIA !!
x kesah la ory or x kn..hahaha
*baju ni x ory ok..padang besaq mari..hahaha

jesri arsenal??
pa yg terbaiknya?? 
hmm..yg ni aku tataw nk cakap camna sbb aku saja ja tangkap sekali..hoho
sian plak kt jersi ni klo aku snap jersi malaysia ja kn..
jersi pon ada perasaan gak..dia pon ada hati nk feeling2 ni..kih3
kompem dia teghiak klo aku x tangkap gambaq dia sekali..kompem punya la !! haha

ok..abih pasai jersi..
skang bout kasut warrior plak..
terbaik baq ang kasut ni..
dr drjah 5 sampai la skang aku guna kasut ni utk maen takraw..
cuma..awal sem lepas ja (bulan 6-12) aku guna kasut laen..
saja nk ubah selera..try la kasut rejam pallas kn..
ternyata x sama ghasa dia..*leh ghasa ka?? pelik2..haishhh
so,setelah lama memikir,aku beli la kasut warrior ni..
and kebetulan plak 5 March ni ada tournament kt MFI and KPM Bearanang kn..
saja la amik semangat sikit bila ada kasut baru ni..
mana taw klo2 leh menang kan..haha

hmmm..ni la yg aku cakap terbaik !! bg aku la..
coz,aku dh lama tunggu..
tunggu punya tunggu,baru dpt barang ni..
haishhh,lama betol depa nk proses baju ni bg kt aku..*baju Malaysia ngan Arsenal ja la..
taw la jauh pon..peghelih noo..
tp xpa,hero kena releks..cool ja..macho sudaa..lol
tp dlm hati,tak sabaq tunggu barang yg aku order..hehe

p/s : kasut tu saja la aku nk gtaw yg aku baru beli semata2 nk lawan tournament sabtu depan (5 March)..hahahaha
gegeh baq ang !! bongok betoi..kih3




Sunday, February 27, 2011

personal taste (perfect match theme song)

aku suka sgt2 lagu nih..hahahaha..
and aku suka cter nie..best gle la..ngeeee
x kesah la klo korg nk kte aku nih jiwang ke ape ke..
aku pon ade gak perasaan nk jiwang2 ni kn...kih3
so,mind ur own business ok..haha
klo ape yg korg rase pelik and jelik ngan ape yg aku ske,xyah la nk bce blog aku ni haa...
aku ske ape yg aku ske and aku ske ape yg aku wt..
sbb tu name blog aku nie sesukahatiku..
dh terang2 name blog tu bout pe yg aku nk and pe aku nk buat !! fullstop..selamat !!

Nur Syahadah

Tika terbuka hari,
Cahaya yang cerah,
Menerangi hatimu,
Mulus terbias di wajah..

Kau sambut dengan redha,
Hadirnya hidayah,
Nekad pendirian terungkai kalimah..

c/o
Nur Syahadah menyinar kalbu,
Murni seharum namamu,
Hadirnya dicelahan,
Kekalutan kalbumu itu..

Nur Syahadah telah tertulis,
Pada waktu dan juga takdir,
Di antara seribu engkau yang terpilih,

Sejernih embun pagi,
Sebersih dirimu,
Tanpa dicemari walaupun sebutir debu,
Kekallah oh dirimu di dalam rahmat-Nya,
Iringan doaku moga kau bahagia,

Akan ku bimbingmu,
Sekadar yang ku termampu,
Menyemai iman dan menuai takwa,
Biar tak bertemu di gerbang mahligai cinta,
Cukuplah sekadar teman yang biasa,

Nur Syahadah menyinar kalbu,
Murni seharum namamu,
Hadirnya dicelahan,
Kekalutan kalbumu itu,

Nur Syahadah telah tertulis,
Pada waktu dan juga takdir,
Di antara seribu engkau yang terpilih,

Bersatu Nur Syahadah di dalam syahdu..

Sunday, February 20, 2011

Lihatlah panorama dunia,
Wanita bagaikan hilang rasa malunya,
Maruah yang menjadi maharnya,
Tergadai sia bagai tiada berharga..

Di manakah budinya di manakah akhlaknya,
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya,
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati,
Kehormatan diri tidak dipeduli..

Oh wanita kembali menginsafi 
Kepada asal fitrah kejadianmu 
Diciptakan untuk dihormati 
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta 
Kembali kepadanya juga pada Rasulnya 
Pasti dihadirkan taufik dan hidayahnya Wanita... 

Kembalilah ke arah kemuliaan,
Contohi peribadi Ummul Mukminin,
Rasulullah dijadikan suami,
Tertawan kerna keluhuran pekerti,
Bukan kerana harta bukan kerana nama,
Tapi kerana budi yang disanjungi,
Kembalilah...

Wanita perhiasan dunia,
Bagai kilau permata di antara kaca,
Sayangnya makin pudar cahaya,
Hingga tiada lagi beza di antaranya..

..tiada tittle..

sabtu and ahad ?? seriously klo xdak pa2 program ngan sahabat2 haluansiswa,aku tataw nk wtpa..
mcm biasa,klo ujung minggu bangun lewat ckit la..x la smpai pkul 12 tu kn..paling lewat pon so far just plul 11 la..coz aku xleh tdo lama2,nnt fenin kapla..hehe..klo tdo lewat,bleh plak..kih3..
standard klo bangun ja,mcm biasa gak aku mesti tengok mmber2 aku dh bngon ke blom..hehe..kdg2,dorg ni x bngon lg..and kdg2 aku lewat ckit dr dorg..lepas bangun tuh,mcm biasa la g mandi and bersihkan diri kn..dh segar bugar gitu,maen game dulu..utk cuci mata dgn grafik2 gamenye..hehe..senang cakap la,mmg tiap2 ari x terlepas la dr maen game..coz yg tu ja la utk hilangkan boring..pastu,klo dh rse boring maen game,maen tenet plak..haha..yg ni yg PALING aku x suka..haishhh,klo on9 tu,kompem2 lama baq ang..kdg2 x sedar sampai pkol 12..mkn pagi?? mana ada makan pg or breakfast pon..kih3..coz dak2 bilik aku ni lebih krg mcm aku gak..x mkn xpa,mkn pon ok gak..ngee

standard klo ujung2 minggu cmni,dh jd kebiasaan bg aku utk brunch..haha..bkn pa,as a student nih,kena la ada perancangan kewangan kn..kena la jimat2 ckit..haha..klo breakfast dh bpe ringgit + lunch lg bpe ringgit kn,so better la klo BRUNCH..muahaha..JIMAT banyak baq ang !! hahaha..tp,merana ckit la..dlm pkul 12 ke ats tu mmg kompem2 dh bunyi perot nih..tataw la bunyi lagu pe kn..stndard yg aku taw,ade jazz,pop rock,balada,and x lpe gak nasyid..hehe..bkn maen hiperbola ayat aku ni haa..

after brunch,lepak2 jap sementara nk semayang zohor..lepak kt hall bilik sudah..atas tikar Nilai 3..hehe..sambil2 tu sembang2 la dulu ngan mmber2 kn..pasang plak nasyid or lagu..perghhh,layan kot..besa la hidup org bujang,mcm ni la..hehe..then,after solat tu mikir dulu nk wtp..klo ngantuk sgt,aku tdo ja..tp,masalahnye aku ni susah nk tdo..adoiii,dh la mlm pon tdo lewat..siang plak susah tdo..x stable la krenye time aku *MATI* sementara..haha..

ptg2 ckit klo tataw nk wtp,kompem2 la on9 kn..skype ke,fb ke,ym ke..blog?? hmm,ni yg aku x best nihh..penat baq ang nk update blog ni haa..nk menaip tu paling paling and paling aku x ske..kdg2 idea tu ada,tp ntah la..bla nk tulis tu jd malas plak..haha..klo la aku ni rajin menaip,rasa2 nya dh bnyk post aku kt blog ni haa..kih3..naseb baek x rajin..

bila malam menjelma..bintang pon berkelipan dikala bulan turut sama menerangi malam yg indah..x lengkap hidup klo xd waktu malam..yela,Allah jadikan siang kita utk berkerja,and di waktu malam plak utk berehat kn..tambah plak klo dh ada keluarga kn,lg banyak tanggungjawabnye..ade yg keja sampai lewat mlm starting from subuh lg..nk cari makan utk anak isteri pnya pasal..haha..but,that's not me la..aku study lg,ngee..

lepas semayang maghrib,and wt ckit amalan2 sunat.baru la mikir sme ada nk g makan or nk maen game or nk maen tenet..bhahaha..and sudah semestinya maen game smeta..haha..
game ape la yg aku selalu maksudkan ni??haa,itu yg kte nk taw..sme ada PES,CS Source or NFS Carbon or NFS Most Wanted..haha..ni la game yg selalu aku maen..sorry la,gua x layan DOTA..x berminat even ramai yg ajak maen..so far la..hehe..

makan mlm ?? hmm,senang cakap la aku ni susah ckit nk dinner..diet??? eh,tolong ckit..mne maen diet2 ni haa..*mmg nk diet pon..bhahaha..diet utk upgrade badan ni haa..dulu time muda2 berotot la gak,skang berotot lg..tp xla se"GAH" dulu..haha..so,aku pon decide utk kurangkan mkn malam..coz standard la mlm2 aku akn maen gym..x kesah la maen kt tempat aku selalumaen or kt bilik ja..but aku lebih prefer maen kt bilik la..dh ade alatan gym ni haa..mayb nk tambah lg ckit kot alatan2 dy..skang ekonomi down,so lambat lg kot nk tambah alatan2 dy..haha..sian alatan gym aku,xde pasangan..dorg pon nk kapel gak..kih3..

study?? esemen?? haa,ni yg malas nk cakap ni..haishh,aku nih kdg2 tataw esemen ada or x..yg peliknya,mmber2 kelas kerap tanya aku esemen ada or x..and kdg2 aku plak yg gtaw..so,the conclusion is aku nih jarang wt esemen..klo wt pon,mcm biasa la..last minute baru wt..hehe..
study plak?? hmm,once in a blue moon..hahaha,..nah,amik ang once in a blue moon teros..ni klo Umi and Abi aku taw yg aku jarang and kdg2 (ckit la) ja aku study,kompem2 kena tazkirah smpai bernanah telinga ni haa...bhahaha..tp hero xpe,releks and cool ja..dh jd lumrah hidup klo kena tazkirah ni kn..huhu

yg paling paling and paling aku suka is when tomoroow or that week have quizzes or test..time baru la aku taw betapa BONGOKnya aku..hahaha..dlm kelas paham je,then ble kuar kelas,jd bengap plak..yela,asyik gelak ja..mmg dy la ilmu susah nk melekat dlm pala otak ni kn..hehe..so,when the time is coming,mle la kalut nk study..mse tu mmg dh jd serabut..tp xla smpai gila kn..still waras jek..hoho..masa ngah study tu aku mmg fokus betol2..aku bersyukur la coz Allah kurniakan aku kelebihan mudah faham bout sumthing new..tp tu laa,aku x reti nk guna kelebihan aku..suka wt keja last minute..ni dh tergolong dlm golongan kufur nikmat ni..astaghfirullahalazim,bahaya nih..kena kerap muahasabah diri ni..haishh..

ok laa..*MAAF MUATAN PANJANG*,dh aku mengarut nih..penat ooihh tulis panjang2 ni..seriously penat baq ang !! hahaha.. aku just nk story ckit2 la apa yg aku wt time ujung minggu..sebagai perkongsian ilmu utk korg sume,gunakanlah masa yg ada tu dgn keja2 faedah..biar sibuk cmna pon,solat jgn la sekali-kali diabaikan..tanggungjawab kte as umat islam utk melaksanakannya..amalan2 sunat tu jgn la x wt langsung kn..tp,nk wt amalan2 sunat tu kena la tunaikan yg wajib dulu,coz klo wt amalan sunat bnyak mana pon,sia2 ja klo yg wajib tu x complete..senang cakap,arrange la masa tu betol2..time maen,kta maen la puas2..time ibadah,kta ibadah betol2..time mkn,kte makan puas2..and banyak lg la time aku nk gtaw ni,penat plak nk tulis..haha..sampai sini sja la kott aku meracau and menggoreng cerita..selamat !!

Thursday, February 17, 2011

INGATAN BUAT WANITA

Wahai wanita yang tidak bertudung,
Sungguh cantik alunan rambut mu,
Bebas menggerbang kemas terikat,
Terserlah di bawah cahaya mentari,
Mentari dunia yang tak sehebat neraka,
Iaitu api yang kan membakar rambut mu,
di hari akhirat hari penentu,
maka hanguslah segalanya,
hilanglah cantik alun rambut mu,
tiada lagi yang menggerbang,
tiada lagi yang terserlah.
Oleh itu jadikanlah diri mu,
Sebahagian daripada wanita-wanita yang bertudung.

Wahai wanita yang bertudung,
Sungguh cantik alas kepala mu,
Ringkas pendek tersempang rapi,
Tersembul jambul tertutup dahi,
Terserlah lah bentuk tubuh,
Mengapa tidak dilindungi?
Rimaskah dengan tudung labuh ke dada?
Panaskah dengan pakaian sedemikian rupa?
Tidakkah kau ingat,
Kepanasan api neraka itu lagi hebat membakar,
Menjilat rentung kesemua mereka yang ingkar,
Mereka itu wanita yang tak bertudung,
Kau tidak ubah seperti mereka walau bertudung,
Oleh itu jadikanlah dirimu,
Sebahagian daripada mereka yang bertudung,
Bertudung labuh hingga ke paras dada.

http://i7.photobucket.com/albums/y253/ahyana/buku_tudung.jpg

Wahai wanita bertudung labuh,
Sungguh cantik terlindung rambut mu,
Sungguh ayu tertutup bentuk tubuhmu,
Yang terzahir jelas gaya kesopananmu,
Mengaburi segala yang tersirat di hati,
hanya diri sendiri yang menghakimi,
mungkin suci ikhlas kerana Illahi,
atau berdebu dengan sebab duniawi,
riak wajah nampak tawadhu’,
riak jiwa rupanya menunjuk-nunjuk,
alangkah ruginya andai benar begitu,
kerna azab masih tak terlepas dari mu,
serupalah sahaja diri mu ditunggu,
diseksa tidak ubah seperti wanita tak bertudung,
sama dengan mereka yang menyempang tudung,
oleh itu jadikanlah dirimu,
sebahagian daripada mereka yang bertudung,
bertudung labuh hingga ke paras dada,
tersemat jua bersamanya rasa taqwa.

Wahai wanita yang bertaqwa,
Andai kau telah sampai ke tahap ini,
Dengan akhlak mahmudah terpahat di hati,
Syariat islam sebati dalam diri,
Maka layaklah dikau mendapat ganjaranNya,
Yang dijanjikan di akhirat nanti,
Dan tatkala di dunia ini lagi,
Muslimah solehah kau digelari,
Menjadi idaman setiap muslim soleh,
Yang sukar sekali untuk diperoleh,

Wahai muslimah solehah pula,
Jadilah mukminah mujahidah,
Mujahidah yang akan menyeru,
Agar ditinggalkan dirinya yang dahulu,
Mujahidah yang akan berdakwah,

8 Negeri Syurga


1.   Darul JalaaliDibuat daripada mutiara putih

2.   Darul SalamIa dibuat daripada permata merah

3.   Jannatul Ma’waDibuat daripada permata hijau

4.   Jannatul KhuldiIa dibuat daripada permata kuning

5.   Jannatul NaimIa dibuat daripada perak putih

6.   Darul QaraariIa dibuat daripada emas merah

7.   Jannatul FirdausIa dibuat daripada batu perak,emas,permata merah,permata hijau dan tanahnya dari minyak misik.
                                                                   
8.      Jannatul Adnin Ia dibuat daripada permata putih melebihi daripada kehebatan permata syurga yang lain. Di syurga inilah terdapat Baginda Rasulullah s.a.w. Dua pintunya dibuat daripada emasa dan jarak antara dua pintu ini adalah sama dengan jarak di antara langit dan bumi

Luasnya Neraka

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat



Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.Wallahua'lam.

(Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159)

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Wednesday, February 16, 2011

ziarah ke rumah Pak Cik Taib (sahabat HALUAN)

Alhamdulillah,bersempena dgn cuti sambutan Maulidur Rasul arinie (15 Feb 2011),sahabat2 haluansiswa MIAT telah mengadakan program ke rumah Pak Cik Taib,yg juga seorang sahabat haluan..perancangan awal nk ke rumah PC Taib pukul 3.30 mulanya..tp,sebab aku lewat balik dari lowyat and midvalley (p naek motor),terpaksa tunggu la BIGBOSS balik ke MIAT dulu..hahaha..*bajet ja aku ni bigboss..haha

lebih kurang pukul 4 baru bertolak ke rumah PC Taib,yg terletak di Bangi,seksyen 3..
PC Taib ni ada 4 orang anak perempuan and seorang isteri..insyaAllah..
program ziarah ni just utk isi masa lapang kami bersempena dgn cuti maulud nabi..total yg join just 12 org..
and naek 3 buah keta..keta akhi Abu,akhi Isam and Muhsin..
sampai2 ja kt umah PC Taib,ada sesi ta'aruff and then teros solat asar berjemaah..lepas solat,sambung sikit ngan cerita2 dr PC Taib sbagai seorang yg berpengalaman dlm bidang kejuruteraan elektrik ni..

PC Taib ni banyak merantau ke luar negara..sambung study ke merata gak la..US,UK,and mana lg ntah..senang ckap,PC Taib ni org yg penuh ilmu di dada la..

PC Taib ada ingatkan kami "nak capai sesuatu dlm hidup tu kena cari keberkatan hidup dulu..yg dimaksudkan dgn keberkatan hidup tu adalah melalui cara mendekatkan diri pd Allah..banyakkan tarbiyah and da'ie..insyaAllah,kalau hidup kita ni sentiasa berkorban demi Islam,Allah akan tolong kita lebih dr apa yg telah kita korbankan.."

betapa sayangnya ALlah pd hambanya..cuma kita ja yg tataw..x suma yg berjaya tu berkorban ke jalan Allah..ada gak yg x tunai solat 5 waktu,x puasa di bulan Ramadhan,x bayar zakat,bnyak buat maksiat..tp,beza antara org yg berjaya,yg mengamalkan konsep islam yg syumul,dorg akan mendapat kehidupan yg tenang dan bahagia serta mendapat keredhaan hidup and keberkatan hidup..tp beza klo org yg berjaya,tp x amalkan islam dgn sebaiknya..dorg akan sentiasa rasa x cukup dgn nikmat Allah tu seniri..sdgkan harta dh melimpah ruah,tp sbb x amalkan sebetul2 nya konsep islam ni,so dorg seniri yg rasa bnyk prob melanda..penat gak nk tulis bnyk2 nih..so,aku just nk tunjuk la gambar2 masa ziarah ke rumah PC Taib nih..

muka keriangan masa mula2 sampai ke umah PC Taib..hehe

ni la PC Taib tu..

ni Luqman Rejab..budak Poksen..haha..bajet ja nk omputih..asalnya pokok sena,ubah jd poksen..mcm2..hehe

*duduk ats kerusi : nash..
*yg bawah : akhi munzir and akhi hakimi..

nash,taqim and aku..

akhi Isam and akhi Abu..*abu kalut dok tanya pasai jodoh plak kt PC Taib..hehe..
 muka muhsin kekenyanagn lepas makan macaroni goreng and sandwich ayam + air ribena..haha


tu diaaa..big boss kt tengah..haha

akhi abu amik gambar side plak..haishh,x brapa jelas la muka2 jejaka macho miat..kih3

salam perpisahan utk balik ke MIAT lpas abih ziarah and makan kenyang2..haha

bleh jd model magazines ark?? muahaha

muhsin seronok org nk snap pic dpn keta dy..haha..
*kco daun btol la..baru nk bajet mcm keta aku..kih3

ok..yg tu ja la kot post aku berkaitan ngan program ziarah ni..tataw dh nk tulis pa..ketandusan idea dan kalam..hehe..jujurnya aku cakap,best sgt2 coz dpt ziarah PC Taib..sbb..zaujah dy pandai masak..hehe..western food plak tu..haishh,nk kena cari calon isteri yg pandai masak gak la..kih3..kompem x makan kt kedai mamak..*mcm kompem2 ja aku x kn mkn kt kedai mamak nnt..hoho


Tuesday, February 15, 2011

excident lagi..bhahahaha

HAHAHAHAHAHA..
this is my first impression la bla teringat balik aku excident td..
nk tergelak la plak..adoiii la..
bodoh betol keta tu..pemandu Nissan Grand Livina tu x reti bawak keta ka?? haishh..nyusahkan org..
ada ka patot brek mengejut masa nak naek bonggol..mmg aku terkejut la..
naseb baek bwk slow ja coz baru lepas hujan..aduhh..
bulan 12 aritu dh excident,injured kaki kiri..x sembuh pon lagi kaki kiri tu..still sakit lagi..tba2,arini plak kena lagi..huh,mmg merana la..ankle plak injured,kaki kiri yg baru sembuh td tu pon injured and sama la ngan lutut kiri..adoii la..
seriously aku x puas ati ngan keta tu..aku rasa la dia baru dpt lesen keta kot..pa punya jenis la bawak..dh la bwk slow,pastu brek ngejut kt bonggol..pelik2 betol..
masa tu aku dh la lapar bebenor..otw nk g makan kt bangi la..sian plak kt member aku,hajat dia nk gunting rambut,last2 excident..yg bestnya,dia x injured lngsung..kebal gila la dia tu..
kebal?? sbb pa aku ckap dia kebal?? sbb..dia jatuh atas aku..aku plak tersepit bawah motor..dia plak timpa aku..huh,agk sedap la dia landing atas aku..
and syukur sgt2 la coz aku x kena langgar ngan keta and motor kt belakang..
dh la tepi jalan tu ada 2,3 kedai makan..mana ada malu pon bila bangun tu..malu wehh..haha
pa2 pon,aku tetap macho..lekss..wt mcm xdak pa jd..hero kena cool,mana leh gelabah kn..kih3..
cool la sgt kn..elok bangun and check motor and body aku ja..tba2 aku rasa mcm ada yg x kena..
ahhh,sudah..throttle motor putus plak..enjin masih hidup,tp..bla pulas minyak,x jd plak..adoii..
duit lagi..bahana betol..kih3..
naseb baek la x rosak terok..ada la pecah lampu and calar2 motor tu..haha..

alhamdulillah la selama aku hidup ni,aku excident tak terok..syukur sgt2..
still dikurniakan nikmat hidup..still bernafas..
mayb aku excident arinie and aritu-aritu tu sebgai balasan Allah ke ats dosa2 yg aku wt selama ni kn..
mashaAllah,dosa-dosa kecil aku masih banyak lg nih..ammar,insaf la..
banyak sgt lagho nih..sampai kn tak sedar yg diri tu dh banyak lakukan dosa2 kecil..
astaghfirullahalazim..insaf la mar..hmm..
Ya Allah,ampunilah dosaku..dosa zahir dan batinku selama aku hidup hingga ke hari ini..aminn
 

Monday, February 14, 2011

midnight movie+pusing KL+dataran+masjid negara !!

tanggal 19 Januari 2011,maka keluarlah 4 orang sahabat @ roomate 02-02-06..hahaha..
skema nk mampuih ayat aku !!
camni ja la,ak ngan budak2 bilik aku hang out for midnight movie,dinner,photoshoot at dataran merdeka (just for 10 mins) and went to national mosque malaysia..hehe..
malas nk tulis panjang2 plak aih..haishh..tengok la gambar2 kt bawah nih..pastu pandai2 la create a story senirik ea..klo tataw nk create story,xyah la nk berangan jd director ok !! ~heee..

  
head of director(driver and photog)

 assistant director (budak klate)


mazuz (pemberat keta ja)


ash ( budak baru bilik aku)


 tiket parking alamanda ( kuar lewat,x kena bg plak) 
*klo aku taw,x bayar parking pon xpa..hehe


kt mana ntah..pakai snap ja..german kot coz ada lambang mercedez tu..kih3


haaa..ni vespa atok aku..mai KL,lupa nk bwk balik..elok lg kena tambat kt tiang letrik TNb..huhu


pukul 3 pagi..hehe

iso rendah,shutter speed tinggi..kes tu jd gelap ckit..haha


yg ni plak saja2 la aku amik..rasa mcm x cun ja..haishh,kena blajo lg nih..


ngah tungu bas pukul 4.30 pagi..*x sampai2 pon..hadoiii


haaa..lampu kt dataran merdeka ni ubah2 setiap brpa jam ntah..ak pon x pasti..yg pastinya,mmg dy berubah la..sat warna purple,sat oren and sat warna merah..

depan masjid negara..xdak idea nk amik cmna..pagi2 buta kn,mmg blur la otak nih..hehe

nampak kn pagar kecik tu terbukak?? haha..sebenarnya dh bukak kt sebelah laen,,saja aku gatal tangan p bukak..naseb baek guard x nampak and x marah..*dy ngah sronok tdo time tu..huhu

 yg nii?? no idea la...saja2 kot..*masa ni nk dkt balik dh..lebih krg pukul 6 lebih kot..


itulah ceritanya..wajib tayang..hehe..masa otw balik tu,mata ngantuk gila2 la..dh la aku jenis yg x reti nk tdo ptg..bleh plak overnight smpai besok pagi..mmg dy la aku ngantuk nk mati..naseb baek smpai gak MIAT..jgn tnya la brapa laju aku bawak masa otw balik tu..besa la,bila dh ngantuk ni,keja nk laju ja..katil menunggu..hoho..alhamdulillah selamat sampai pkol 7.40 cmtu..

p/s  : seronok dpt tengok seasons of the witch..best cerita tu..dinner mlm tu mkn pizza..tercapai gak hajat ak nk makan lasagna..hoho..setelah sekian lama cari masa yg sesuai utk p mkn..kih3..and yg paling best,dpt bwk dak2 bilik aku jalan2..depa x penah pusing KL waktu pagi2 buta tu..so,aku pon jd la tourguard utk depa..haha

Sunday, February 13, 2011

Renung renungkan, fikir-fikirkan wahai teman !!

Sangka bersangka

Manusia hari ini suka bersangka-sangka
Ada sangkaan baik...Ada sangkaan buruk...
Orang beribadah disangka riak,
Orang yang relax disangka malas,
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk,

Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina),
Orang makan banyak disangka pelahap,
Orang makan sikit disangka diet,
Orang baik disangka buruk,
Orang buruk disangka baik,
Orang senyum disangka mengejek,
Orang masam disangka merajuk,
Orang bermuzakarah disangka mengumpat,
Orang diam disangka menyendiri,
Orang menawan disangka pakai susuk,
Orang nampak ceria disangka membela,
mana tahu yang diam itu kerana berzikir kepada Allah..
mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah..
mana tahu yang masam itu kerana mengenangkan dosa..
mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya..
mana tahu yang ceria itu kerana cergas cerdasnya..


Jauhi sikap suka bersangka-sangka kerana ia bakal memusnahkan ukhwah seperti musnah nya kayu dimakan api..


Satu benda yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang boleh kita buat. semuanya bergantung bagaimana kita melihatnya dan mentafsirnya...


Kadang-kadang,bila kita nilai seseorang dari luarannya tidak cukup utk membuktikan seseorang itu betul-betul sempurna..kenalilah hatinya terlebih dahulu kerana hati itu terletaknya nilai IMAN..

maksud hadith : " ketahuilah bahwa di dalam diri manusia itu terdapat seketul daging..andai rosak daging itu,rosaklah keseluruhannya,andai baik daging itu,baiklah keseluruhannya..ketahuilah sesungguhnya daging yg dimaksudkan itu adalah seketul HATI.."

sabar mar..sabar !!


MARAH adalah kunci segala keburukan
  
MARAH menjadi keburukan yang sangat parah, apabila dilepaskan kepada orang lain
 
Meski pun MARAH jangan berbuat dosa
 
Orang yang MARAH membuka mulutnya tetapi menutup matanya
 
Orang yang MARAH selalu menyimpan racun dalam hatinya
 
KEMARAHAN  itu bagai api yang meniup pada lampu dalam fikiran
 
KEMARAHAN yang tidak dikekang, sering lebih menyakitkan bagi kita daripada perbuatan yang menimbulkan kemarahan itu

sepanjang seminar !!

ni masa mula2 sampai ke FSPU UiTM Shah Alam..ada ramai lg nih,tp nasib la sapa yg kna shoot dulu kn..sapa yg jalan ngan aku,mesti banyak gak gambar dia..haha..*sbb aku ni pantang nmpak DSLR..kra nk shoot ja..sama ada aku shoot or member shoot..kih3
jeng..jeng..jeng..!! makan dulu..pas daftar,teros g makan..terbaik la nasi lemak dy..hehe..
*utk pengetahuan la,program ni x kena bayar pon..dh la free,makanan dy terbaik plak tu..alhamdulillah,aku tergolong dlm golongan yg terpilih join program ni..
ni sahabatku Muhsin Suhor..baik and gila2..hehe
Sin,kantoi la kuih yg ang pegang tuhh..aduhh,tba2 spoil plak gmbar ni..hehe
haa..ni baru la suma bergambar kenangan after balik dr program and singgah mkn ABC kt Seksyen 2..ni "rombongan" dr MIAT,USIM and UIA Nilai..hehe
putera akhi Farid..*comeyl gle la..comeyl + gle..haha
(semoga besar nnt jd pemuda yg menegakkan ad-din Allah di atas muka bumi ni ye adk) insyaAllah..

muka2 keriangan selepas pekena ABC kt seksyen 2..aku x pekena ABC pon,laici kang sudaa..
Akhi Isam..bakal engineer aircraft..lg bapa bulan ja dh nk abih program EASA..akhi Isam ni baik orgnya,lembut pertuturannya..dan murah dgn senyuman!! thanks coz banyak bg nasihat sepanjang halaqah kita..nnt klo dh berjaya jd engineer,jgn lpakan sahabat2 haluansiswa MIAT plak..kih3
haaa..ni la ABCdefghijklmnopqrstuvwxyz seksyen 2 tu..sedap baq ang !! haha..aku x makan pon,tp aku kutip cukai dr member ckit..hoho





Sesungguhnya di dalam HATI terdapat kotoran yg tidak akan hilang melainkan menerima perintah ALLAH..
Di dalam hati terdapat kebuasan yg tidak akan lenyap melainkan berjinak dgn ALLAH..
Di dalam hati terdapat kedukaan yg tidak akan lenyap melainkan berjinak dgn ALLAH..
Di dalam hati terdapat keresahan yg tidak akan berasa tenang melainkan berkumpul keranaNya,menuju kepadaNya..
Di dalam hati terdapat api kekecewaan yg  tidak akan padam melainkan dgn perintah,tegahan dan ketentuanNya dan sentiasa bersabar atas perkara tersebut sehingga menemuiNya...
Di dalam HATI terdapat hati yg mati yg tidak akan hidup melainkan mencintaiNya,bertaubat kepadaNya,sentiasa mengigatiNya,benar2 ikhlas kepadaNya,sekalipun diberikan dan segala isinya,tidak akan mampu menghidupkan kematian itu selamanya !!

~ apa yg cuba utk aku share kt sini just nk ingatkan kita suma as HAMBA ALLAH supaya sentiasa beribadah kepadaNya..HATI manusia ni yg tentukan segalanya..segalanya bermula dr hati..klo x clap ak ada hadis yg berkaitan dgn hati ni..yg bermaksud : anyalah hati,kerana hati tu la tentukan segalanya.. 
~ Surah Dzaariyat ayat 56 yg bermaksud : " Dan aku tidak mencipatakan jin dan manusia ini melainkan supaya mereka menyembahku "..rasanya suma familiar dgn ayat ni kot 

..seminar baitul muslim..

apa tu baitul muslim??
baitul muslim bermaksud rumahtangga islam..
aku join seminar ni under HALUANSISWA dkt UiTM Shah Alam (12 Feb 2011)..
saja2 la join benda2 cmni..just nk amik ilmu pengetahun,bknnnya sbb aku nk kawen dh..hehe..
nk kawen cmnanya klo calon pon xdak lg kn..kih3..
banyak gak ilmu yg ak dpt sepanjang seminar tu dijalankan..
aku jd mcm reporter plak masa seminar tu..aku record pa yg dorg cakap la,record video la..and yg penting,gambar2 slide tu banyak gak la yg aku amik..haha..bkn nk kata.bkn nk cerita la..kt seminar tu banyak teramat sgt2 dan sgt2 JODOH..haha..ni mmber aku pnya ayat la ni..standard org ckap nmpak awek kn..ni dak,nmpak jodoh teros..gila punya bengong mmber aku time tu..hoho..sbb pa dy cakap JODOH??
haaa..ni yg kta nk taw nih..sbb...sumanya MUSLIMAH !!
alhamdulillah..sejuk perut mak aku..eh2,sejuk perut mak dorg la lahirkan dorg..
hmm,nk cerita banyak2 sgt,rasa mcm panjang berjela mengalahkan Sungai Nil kn..so,ak just nk story ckit2 sudaa..coz pasni aku nk post isi kandungan sepanjang seminar tu plak..haha

"One In A Million"

Jet setter
Go getter
Nothing better
Call me Mr. been there done that
Top model chick to your every day hood rat
Less than all but more than a few
But I've never met one like you

Been all over the world
Done a little bit of everything
Little bit of everywhere
With a little bit of everyone
All the girls I've been with
Things I've seen it takes much to impress
But sure enough you go it makes your soul stand up from all the rest

I can be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain
Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you

Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

You're not a regular girl
You don't give a damn about your look
Talking about I can't do it for you
But you can do it for yourself
Even though that ain't so
Baby cause my dough don't know how to end
But that independent thing I'm with it
All we do is win baby

I could be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain
Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you

Baby you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this
Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

Timing girl
Only one in the world
Just one of a kind
She mine

Ooh all that I can think about is what this thing could be
A future baby
Baby you're one of a kind
That means that you're the only one for me
Only one for me
Baby (girl) you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this
Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

Saturday, February 12, 2011

first time wt blog !!

arghhh..seriously ak rase bangang + bengang + bengong + bngap gle la..ak dh la x mnat nk wt bnde2 gini..ntah cmne ttbe rse nk wt blog..rse menggedik plak nk wt blog pnye pasal,sampai ak pon pening nk edit profile la,layout la..and mcm2 lg la..naseb baek ade kawan ak ni tolong..haha..klo x,ak tataw la dpt wt or x..ikot kan ati klo x dpt wt,mmg ak biar cmtu je..lantak la dgn niat asal ak nk wt blog tu..kih3..
nyway,thanks to my sifu la coz ajar ak..hehe..nk mention nme ke?? xyah la..coz ak pon x bpe kenal dy sgt..kenal cmtu2 je..e2pon sbb dy dh ade blog and ak mntk tlong dy ajar ak..hoho